ÜDVÖZÖLLEK TERMÉSZETVÉDELMI, ÁLLATVÉDELMI ÉS SOLYMÁSZ OLDALAMON!
ÜDVÖZÖLLEK TERMÉSZETVÉDELMI, ÁLLATVÉDELMI ÉS SOLYMÁSZ OLDALAMON!
IRÁNYMÉRŐ RENDSZER
 
Kérdezz! - felelek
 
IN MEMORIAM
 
Madaraink egészségvédelme
 
Akikre büszke vagyok
 
VADÁS(S)ZUNK!
 
GÖRÉNYEIM
 
NAP FOTÓJA
 
VIDEÓIM
 
I. Solymász Fesztivál
 
Természetvédelmi Vizsga Tételek
 
WEB OLDALAK
 
Nézettségi index :o)
Indulás: 2006-09-28
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Vizsga anyagok
Vizsga anyagok : Solymász vizsga

Solymász vizsga

-bj-  2007.09.26. 10:02

amit elméletben tudni kell(ene)...

 

E-MAIL-BEN A TELJES FELKÉSZÜLÉSI ANYAGOT  EL TUDOM JUTTATNI.


 SOLYMÁSZAT

(vizsga anyag)

 

 

Írta: Dr. Aradi János

 

 

 

Lektorálta: Bérces János

 

 


SOLYMÁSZAT_ 1

1. A solymászatról általában_ 3

2. Solymászatra használt ragadozó madarak_ 3

3. Nappali ragadozó madarak biológiájának alapfogalmai 5

3.1. Nappali ragadozó madarak rendszertana 5

3.2     Nappali ragadozó madarak anatómiája és élettana 6

4. A solymászat története 7

5. A solymászatra vonatkozó jogszabályok_ 9

6. Solymászat gyakorlata_ 9

6.1 Ragadozó madarak beszerzése a természetből 9

6.1.1 Ragadozó madarak befogása 10

6.1.2 Vadonfogott ragadozó madarak első napjai solymászkézen_ 10

6.1.3 Ragadozó madarak szedése fészekből 10

6.2 Ragadozó madarak beszerzése tenyészetekből 11

6.3 Fészekből szedett madarak nevelése_ 11

6.3.1.       Fiókanevelés, imprintált madarak 11

6.3.2. Vadröptetés 12

6.4.    VADÁSZMADARAK TARTÁSÁNAK MÓDJAI 13

6.4.1. Ragadozómadarak tartása pórázon_ 13

6.4.2. Ragadozó madarak tartása röpdében_ 14

6.4.3. Vadászmadarak felszerelései 14

6.4.4. Ragadozó madarak szállítása 15

6.5 VADÁSZMADARAK ALAPIDOMÍTÁSA_ 15

6.5.1. Héjafélék (alacsonyröptűek) alapidomítása 15

6.7.1.       Sólymok (magasröptűek) alapidomítása 16

6.6.    VADÁSZMADARAK BEVADÁSZÁSA_ 17

6.6.1. Alacsonyröptű vadászmadarak bevadászása 17

6.6.2. Magasröptű vadászmadarak bevadászása 17

6.6.3. Tollbábuzás 18

6.7 A VADÁSZAT_ 18

6.7.1.       Vadászat alacsonyröptű madarakkal 18

6.7.2. Solymászat magasröptű madarakkal 19

6.7.3. Elveszett vadászmadarak 19

6.7.4. Kutya és vadászgörény szerepe a solymászatban_ 19

6.8. VADÁSZMADARAK EGÉSZSÉGVÉDELME_ 20

6.8.1. Vadászmadarak takarmányozása 20

6.8.2. Betegségek megelőzése, gyógyítása 20

6.8.3. Vedlés 22

6.9. RAGADOZÓMADARAK TENYÉSZTÉSE_ 22

6.10. SÓLYMÁSZ ETIKA_ 22

7. UTÓSZÓ_ 23


1. A solymászatról általában

 

 

A solymászat idomított ragadozó madarakkal történő vadászat. A solymászatnak ez a legrövidebb, legtömörebb meghatározása (definíciója), amely azonban néhány kiegészítésre szorul. A precízebb meghatározás: a solymászat ragadozó madarak idomítása és az idomított ragadozó madarakkal történő vadászat úgy, hogy az idomított madár szabadon repül és vad zsákmányt fog, a maga természetes állapotában. A modern világ sokat szelídített ezen meghatározáson, mert sokszor zsákmányolunk tenyésztett állatokat (pl. fácánt), ugyanakkor a definíció kiegészült azzal, hogy a ragadozó madarak tenyésztése is a solymászat kategóriájába tartozik, Egyet meg kell jegyeznünk: a solymász madara sohasem válhat valamiféle házi kedvencé, amelyet csak szépsége miatt tartanak a ház elé kikötve. Erre a célra más háziasított állatok valók. A meghatározásból az is kiderül, hogy a solymászat nem kizárólag sólyommal történő vadászatot jelent, héjaféléket, sasféléket, és ölyveket is eredményesen használnak vadászatra. A magyar nyelv (és általában más nyelvek is) ezt is solymászatnak nevezik. A solymászat két alapvető típusát különböztetjük meg:

1.  solymászat magasröptű madarakkal

2.  solymászat alacsonyröptű madarakkal.

 

Az első kategóriába általában a sólyomfélékkel történő vadászat tartozik, a második kategória a héjafélékkel (vagy más hasonló vadász-stílusú madárral) történő vadászatot jelenti.

 

2. Solymászatra használt ragadozó madarak

 

Ezen kiadvány részletesen foglalkozik a különböző ragadozó madarak küllemével, biológiájával, így itt csak a solymász szemszögéből nézzük át a legfontosabb vadászatra idomítható madarakat.

HÉJA (accipiter gentilis);

Rövid, lekerekített szárnyú, hosszú farkú erdei ragadozó madarunk, melynek különböző alfajai az északi féltekén meglehetősen elterjedtek. Hazánkban előforduló alfajok átlagos testsúlya, tojó: 900-1400 g, hím: 550-900 g. Vadászati stílusára jellemző a lesvadászat. Órákig üldögél megfelelő zsákmányra lesve, majd adandó alkalommal gyors rövid lerohanással keríti hatalmába áldozatát Jellegzetes még portyázó repülése, amikor a gyors szárnycsapásokat nesztelen rövid siklások követik, és meglepetésszerű támadásokkal fogja el áldozatát. Zsákmányát szorításával öli meg, hosszú karmai pillanat alatt halálos sebet ejtenek áldozatán. Mindent megtámad, ami számára megfelelő zsákmánynak tűnik. A héja kiváló solymászmadár. Ázsia egyes vidékein rendkívül nagyra becsült, jóval többre tartják, mint a vándorsólymot. Solymászatunk egyik legfontosabb madara. Befogása, kiszedése természetesen engedélyhez kötött. A héja alacsonyröptű vadászmadár.

 

VÁNDORSÓLYOM (falco peregrinus);

A természet „legsikeresebb” madara. Világpolgár. Éppúgy megtalálható Grönland sarkvidéki területein, mint a csendes óceáni szigetvilág trópusi szigetein, vagy Ausztráliától délre elterülő Tasmániában. A vándorsólyom az igazi sólyom. Mintegy 18 alfajt különböztetünk meg, de számos példány átmenetet mutat és alfajai hovatartozása nehezen meghatározható. A törzsalak (falco peregrinus peregrinus) Európa legnagyobb részén előfordul. Testsúlya, tojó: 800-1200 g, hím: 540-720 g.

A vándorsólyom a solymászat klasszikus madara. Igazi magasröptű pedzőmadár. Hazánkban is engedélyezett solymászmadárként való tartása, de befogása nem engedélyezett. A hazai szükségletet rendszerint nyugat-európai tenyészetekből szerzik be a solymászok. A vándorsólyom és az ember szinte ősi, legalább 4000 éves kapcsolatáról had álljon itt a következő idézet a nemzetközi hírű neves ornitológustól R.T. Peterson-tól: „Az ember egy vándorsólyommal az öklén emelkedett ki az antikvitás árnyékából. Az Ő tárgyilagos barna szeme tanúja volt a civilizációért folyó küzdelemnek, az ázsiai sztyeppék évezredekkel ezelőtti nyomorúságos sátraiban éppúgy, mint a 17. Századi európai királyok márvány termeiben.”

 

KARVALY (accipiter nisus); 

Kis termetű héjaféle ragadozó madarunk. A tojó súlya 300 g alatt van, a hím nem több, mint 170 g. Fő tápláléka veréb, balkáni gerle, apró énekes madarak. Vadászatra a villámgyors rajtaütésszerű támadás a jellemző, vakmerő ragadozó. Solymászatra rendszerint a tojót használják. Jól idomítva szarkapedzésre is alkalmas. Valamikor a fürjvadászat madara volt. Alacsonyröptű solymászmadár.

 

VÖRÖSVÉRCSE (falco tinnunculus);

Kistermetű gyakori sólyomféle ragadozó madarunk. Súlya 180-280 g. Tápláléka egér, pocok, gyík, rovarok. Vonuló madár. Az áttelelő, főleg öreg hímek elfogadják a verebet is. A solymászatban a kezdők sólyma. Magasröptű madár, mely mindent jól megtesz, mely a nagy sólymoktól elvárható, bár természetes vadat ritkán zsákmányol. Beszerzése természetesen engedélyhez kötött.

 

KERECSENSÓLYOM (falco cherrug);

Nagytermetű sólymunk. A hazánkban előforduló változat tojójának súlya elérheti az 1300 g-ot. Sziklákon és fákon is fészkel. Sok emlőst zsákmányol (ürgét, hörcsögöt), de nagy ügyességgel fogja a repülő madarakat is. Fokozottan védett madarunk, melynek solymászcélokra való használata, még a tenyésztett példányoké sem engedélyezett jelenleg. Egyes szerzők feltételezik, hogy a magyarság eredetmondájában szereplő legendás turul madár tulajdonképpen a kerecsen egyik nagytermetű ázsiai alfaja. A hagyományos arab solymászat legtöbbre becsült vadászmadara.

 

KIS SÓLYOM vagy TÖRPE SÓLYOM (falco columbarius);

Ez a kistermetű sólyom csak a téli vonulás során jelenik meg hazánkban. Valamivel kisebb, mint a vörösvércse. Kitűnő vadász, gyorsröptű, nyilalló repüléssel támadja áldozatát, főleg madarakat de időnként mezei pockot is zsákmányol. A solymászatban évszázadok óta alkalmazzák. Annak ellenére, hogy igazi sólyom, vadászati stílusa alapjában inkább az alacsonyröptű pedzők közé sorolandó. Tartása solymászati célra jelenleg nem engedélyezett.

 

KABASÓLYOM (falco subbuteo);

Vércsénél valamivel nagyobb hazánkban fészkelő, rendkívül elegáns sólymocska. Vonuló madár, viszonylag későn, áprilisban érkezik. Tápláléka elsősorban rovarokból áll, de nagy ügyességgel fogja el az apró madarakat is. Ideális vadászmadárnak tűnik. De a solymászatban nem különösebben kedvelt, főleg rovarászó szokásai miatt.

 

ÉSZAKI VADÁSZSÓLYOM (falco rusticolus);

A legnagyobb termetű sólyomfaj, mely az egész északi sarkkör övezetében elterjedt Kamcsatkától Alaszkáig. Majdnem hófehértől (grönlandi típus) a közel feketéig (labradori típus) szinte minden változatban előfordult. A nagy tojók súlya eléri a 2000 g-ot. Rendkívül gyors, agresszív madár, mely alkalmas nagytermetű vadak zsákmányolására. Hazai solymászatban nincs jelentősége. Bár tenyésztett madarak importja lehetséges és engedélyezett, beszerzését erősen korlátozza magas ára.

 

SZIRTI SAS (aquila chrysaetos);

A szirti sas egész Eurázsiában és _Észak-Amerikában elterjedt madár. Magas hegységek sziklafokain fészkel általában., de az utóbbi évek hazai előfordulásai jelzik, hogy fán levő fészkeket is szívesen elfoglal. Főleg emlősökre vadászik, de alkalomadtán madarakat is megtámad, és szívesen rámegy a dögre is. A szirti sast Belső-Ázsia sztyeppéin élő népek hagyományosan használják farkas, róka és nyúl vadászatra. Európában elsősorban mezei nyúlra idomítják. Magyarországon solymászatban való használata engedélyezett, tenyésztett madarak a fejlett természetvédelemmel rendelkező nyugat-európai országokból beszerezhetők, meglehetősen borsos áron. Az utóbbi években száma növekedőben van világszerte. Az alacsonyröptű vadászmadarak közé sorolandó.

 

LANNER SÓLYOM (falco biarmicus);

Dél-Európában és Afrikában élő a vándorsólyomnál valamivel kisebb sólyomfaj. Hazánkban nem fordul elő. Tartása engedélyezett. Ügyesen zsákmányol madarakat is, könnyen idomítható sólyomfaj, bár nem képes olyan teljesítményre, mint a vándorsólyom.

 

HIBRIDEK;

A sólymok keresztezhetők egymással, mesterséges megtermékenyítéssel. Így számos különleges hibrid állítható elő. Ezek a hibridek érdekes színfoltjai a modern solymászatnak. A természetben nem szaporodnak tovább, így nem veszélyeztetik a természetben élő sólymok genetikai tisztaságát, ugyanakkor kitűnő vadászmadarak. Solymászatban való használatuk hazánkban engedélyezett, behozataluk ugyanúgy mint a természetes fajoké, engedélyhez kötött. Előnyük, hogy modern természetvédelemmel rendelkező országok könnyebben adnak rájuk import-export engedélyeket.

 

3. Nappali ragadozó madarak biológiájának alapfogalmai

 

3.1. Nappali ragadozó madarak rendszertana

 

Az élővilág fajainak tudományos rendszerébe el kell tudnunk helyezni vadászmadarainkat. A madarak a gerinces (Vertebrata) állatok törzsébe, azon belül az ötödik rendszertani osztályba, a madarak (Aves) osztályába tartoznak. A solymászatra használt madarak a madárvilág hatodik rendjébe a sólyomalkatúak (falconiformes) rendjébe tartoznak. A sólyomalkatúak rendje két családra oszlik, 1. Vágómadarak (Accipitridae) családja és 2. Sólyomfélék (falconidae) családja. A vágómadarak családjának 3. Nemébe (accipiter) tartozik két fontos solymászatban használható madár a héja és a karvaly. A 6. nem, a sasok neme (aquila) idetartozó solymászmadár a szirti sas. A sólyomfélék családjának első nemét a sólymok (falco) alkotják. Sólyomféle vadászmadaraink ebbe a nembe tartoznak, így idesorolhatók: a vándorsólyom, kerecsensólyom, kabasólyom, lanner sólyom, törpesólyom, északi vadászsólyom, valamint a vörösvércse.

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2009.10.21. 14:17
2009.07.14. 10:24
2009.07.01. 14:14
2009.06.18. 14:57
2009.06.15. 13:45
2009.06.09. 12:41
2009.06.03. 14:29
2009.05.27. 15:28
 
MAGAMRÓL...
 
KÉPES ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ
 
HIRDESS nálam! :o)
 
H Í R E K
 
FOTÓ ALBUMOK
 
TENYÉSZTÉS/breeding
 
KÉZMŰVES munkáim
 
FAKANÁL
 
Ü Z E N Ő F A L
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!