ÜDVÖZÖLLEK TERMÉSZETVÉDELMI, ÁLLATVÉDELMI ÉS SOLYMÁSZ OLDALAMON!
ÜDVÖZÖLLEK TERMÉSZETVÉDELMI, ÁLLATVÉDELMI ÉS SOLYMÁSZ OLDALAMON!
IRÁNYMÉRŐ RENDSZER
 
Kérdezz! - felelek
 
IN MEMORIAM
 
Madaraink egészségvédelme
 
Akikre büszke vagyok
 
VADÁS(S)ZUNK!
 
GÖRÉNYEIM
 
NAP FOTÓJA
 
VIDEÓIM
 
I. Solymász Fesztivál
 
Természetvédelmi Vizsga Tételek
 
WEB OLDALAK
 
Nézettségi index :o)
Indulás: 2006-09-28
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Eddigi ismeretink a vírusról

Nyugat Nílusi láz vírusának az eddig ismert lefutása, kezelése

 

 

Tünetek (heveny lefutás esetén)

A madár első nap nem eszik, egyéb tünetet nem mutat kezdetben, majd a nap végére egyensúlyzavar, mozgásában bizonytalanságot lehet feltételezn, elsősorban a röptében és beülési kézségében. Éhségérzetet mutat, a táplálékot elveszi, de csak aprókat csipeget belőle, azt is eldobja, mintha nem ízlene neki, vagy nehezére esne nagyobb falat letépése. Minden esetben az evést próbálva, erős emésztőnedv elválasztás az orrnyíláson keresztül, melyet folyamatosan rázogat, úgy tűnhet emiatt dobálja el az apró falatokat. Ha vesz magához még élelmet, elsősorban a nagyobb darabokat, csontos részeket nyeli le. Sokat áll a fürdőtálba az időjárástól függetlenül, sokat is iszik. Mozgásában, reakciójában nem látunk a normálistól eltérő viselkedést, viszont este a felgallyazási inger kimarad, vagy minimálisra redukálódik, ergo a madár nyugodtan ül, nem ugrál, vagy nem repked a volierbe .

Második nap totális élelem elutasítás, fióka kortól nevelt fiatal madár esetében apró falatoztatás csipesszel menni szokott, különben tömni kell a madarat. Délutánra már szemhunyorgatás, szemrezgés, pupilla-rángás, a két szem egymástól koordinálatlanul működhet, de lehet szemtünet nélküli, egykedvű viselkedés is. Ingerhatásra jól reagál, mondhatni túlságosan jól, ezért kezdetben nem gyanakodik az ember betegségre, hiszen a szemeivel sem manduláz. Viszont az addig nagyon szelíd madár hirtelen idegen lehet, ekkor nem ismeri meg a gondozóját, közeledve felé menekül, cirreg, mint egy vadonfogott madár. Második nap már egyensúlyzavar is mutatkozhat, mint a mozgásában, mind az evésében (mellé csíp az élelemnek).

Harmadik-ötödik nap között, magas kondiban szinte csak ücsörög, bágyadságot mutat, hirtelen hunyorogni kezd, majd elpusztulhat váratlanul.

Akkut lefutás esetén; a madár az első nap csak csipkedi az élelmet, minimálisat eszik, sokat szétdobál, feltűnően sokat, elsősorban a szín húst. Ha eszik csak a csontos részeket nyeli le. Sokat áll a fürdőtáljában, akár órákig és gyakran iszik. Ingerküszöbe hirtelen alacsony lesz, mindentől és mindenkitől megijedhet, idegenkedhet, menekülhet. Ez elsősorban a volierben tartott, vagy vedletőben lekötött kondicionálatlan madarakra jellemző. A második naptól, a fiatal madár esetén van táplálék felvétel még, öreg madarak már nem esznek, és pár nap alatt elpusztulhatnak. Az evő madár emésztése gyors, még ha kétszer is teli begyet eszik, akkor is eshet folyamatosan a kondija. Mint egy, két hétig lassan leépül a madár, szemeit egyre jobban hunyorgatja, nézése zavart, pupillája remegős, fényre való fokuszálása teljesen összerendezetlen. Gyakran a paramyxohoz hasonló tünetet mutat, azaz az ülőkéjén ülve, a fejét elcsavarva az égre, illetve felfelé néz, ahogy pl. a ragadozó madarakat szokták jelezni a madarak. A csipeszről az élelmet is hasonlóan, a fejét elfordítva veszi el a betegség ideje alatt, sok esetben eltévesztve a falatot. Szintén erős emésztőned elválasztás az orrüregből, melyet folyamatosan rázogat. Valószínűleg az íze, Ph-ja változott meg. Sokat ül a végén a földön kedvetlenül, szárnyával támaszkodva, szemeit becsukva, fejét lehajtva a mellére, ingerekre már nem reagálva. Ebben az utolsó hetes időszakban már nem iszik, nem fürdik, tollazatát nem tisztogatja. Érdekes módon az elé nyújtott falatokat, darabolt élelmet felcsipegeti, vagy a szájába tett falatot lenyeli. Pusztulása előtti stádiumba teljesen felborul az egyensúlyrendszere, a táplálékot kihányja. Egyoldali irányba történő forgás, földön való pörgést követően, vagy csak nyugodtan előredőlve, szárnyait megnyitva kimúlik.

 

Kezelés, megelőzés

Mivel a vírus a kisagyat és a szívizmot támadja meg, leggyakrabban szemideggyulladást, illetve tipikusan idegrendszeri megbetegedést okoz, így B vitamin komplex adásával, immunerősítővel, további egyéb vitaminok adásával a madár immunrendszere megerősíthető, így sokkal nagyobb esélyt biztosítunk számára a vírus legyőzésében, idegerenszerét ért kérosodás regenerálódására.

Megelőzésnél a vírust közvetítő szúnyogok kizárása lehet az elsődleges. USA-ban szúnyoghálóval bélelt volierekkel is védekeznek a szúnyogoktól. Röpdében tartott madarak esetében ez is jó járható út, illetve besötétedés előtt szúnyogriasztókkal való permetezés és bedörzsölés. Minden olyan ülőkét le kell fújni a 4-6 óra hosszan ható szúnyogriasztóval, ahol a röpdében éjszakázni beül a madarunk. Le kell fújni a madár lábát és tollazatát, a szem és száj kihagyásával. Jobb megoldás, ha a kezünket fújjuk be erősen és a madár lábát jól bedörzsöljük vele. Természetesen ez a megoldás kondicionált illetve lekötött madarak esetében lehetséges. Volieres (tenyész)madaraknál marad a lefújás, az elektromos szúnyogriasztók és csapdák alkalmazása.

Fontos a madár stressz mentes elhelyezése, valamint folyamatos táplálása, magas kondíció megtartása végett. Mivel másodlagosan baktériumoktól, illetve gombáktól is megfertőződhet az állat, mely szintén a pusztulásukat okozhatja, ezek ellen is elsősorban higiéniás úton védekezhetünk. VIROCID fertőtlenítő szer 10 napos lemosó permetezésével ezeket a másodlagos, tartóhelyből közvetített fertőzéseket kiküszöbölhetjük. Takarmányállatoknál is az egészséges, lehetőleg ebben az időszakban előfagyasztott és nem friss húsát etessük és olyan állatok husát, mely szúnyoggal nem érintkezhetett.

Ha a madár étvágytalan lesz, vagy a fenti tüneteket kezdi mutatni, jó esélyünk van a megmentésére, ha időben elkezdjük az immunrendszerét és kondicióját erősíteni!

Ha a vírus a szívizmot támadja meg és szívelégtelenséget okoz, ebben az esetben sajnos 3 napon belüli a pusztulás, akár mit is próbálunk tenni.

Fiatal nevelt madarak esetében a csipesszel történő falatoztatás a legtöbb esetben működni szokott, illetve azoknál az öreg, vedlő madaraknál, melyeket lekötve vedletünk. Volierben szabadon tartott madarak esetében erre nincsen lehetőség, illetve a megváltozott viselkedés hatására, ezek a madarak idegenkednek minden emberi etetési módtól, így őket le kell fogni és meg kell tömni. Mivel az esetek túlnyomó többségénél, a csipesszel a szájüregbe tett falatot lenyelik a madarak, begyszondára nincsen szükség. Ha folyamatosan kihányja, vagy kirázza a szájából az élelmet, akkor csak a begyszonda és pépesített táplálás lehetséges, illetve a kalória paszta adása. Hangsúlyozom, apróra kell vágni a húst és csont és köpetmentesen, erősen megnedvesítve kell adni!

A madarak tömésére csak színhúst használjunk, apró, félcentis-centis kis csíkokra darabolva, vizezve, és IMMUNOVET, vitaminkomplex porokkal és összetört Polibé tablettával megszórva, valamint Calo Pet pasztával elkeverve etessük falatonként. A Calo Pet pasztából etetésenként, mint egy 3-5ml-nyit adtam egy teljes galamb mell filéhez, 1 tabletta Polibét összetörve, bő késhegynyi Immunovet és Vitahawk (Centrum, vagy Polivitaplex 8., LAVET multivitamin ) vitaminokat.

Ezzel a mixxel naponta kétszer teli begyet kapjon az öreg madár, melytől a harmadik napra vissza fog térni a teljes kondíciója, és a 4.-8. naptól már magától fog enni. A B vitamin komplex adását követően nálam 4 nap után megszűntek az idegrendszeri tünetek, a szemrángások, fejcsavarások, egyensúlyzavarok és elkezdtek a fiatal madarak is tépni próbálni, bár rendes evésről még ekkor szó sincsen.

A fiatal madaraknál egy centis darabokra kell az élelmet darabolni, csontosan és kevés köpetesen, mivel ők a csipeszről, vagy az eléjük tett etető deszkáról, tálkából a falatokat elfogadják és megeszik. Szintén az élelemhez kell a vitaminokat adni, illetve a tablettás kiszereléseket egy falat kis húsba elrejteni. A Calo Pet pasztából nekik elsőre minimálisan kell az élelemre juttatni, hogy hozzá szokjanak az ízéhez. Ha nem dobálják el a Calo Petes húst, akkor bátran lehet a napi kétszeri húsadagjukat vele erősíteni.

A beteg madarak emésztése nagyon gyors, mind a kétszeri etetés teli begyét leemésztik a következő etetésig. Ha csak egy etetésre állunk be, akkor ez minden esetben kondíció romláshoz vezet! Sok esetben a kétszeri etetés dacára sem emelkedik a kondíció, ha az energia pasztát mellőztük.

Az eddigi javulást minden esetben a B vitamin komplex turbózott adása (gyermek napi adagja) szolgálta, és a betegség korai időben való felismerése, és az az azonnali, első naptól való kezelése!

Antibiotikumok adása is ajánlott, viszont az Aspergillosis gomba robbanásszerű felülfertőződésével számolni kell, huzamos és elsősorban injekcióban beadott készítményeknél(Baytril). Ezért, ha a másodlagos fertőzést szeretnénk elkerülni, csak szájon át alkalmazott antibiotikumos készítményeket adjunk (Neotesol, Citrobayt), és csak 3 napig.

A fürdőtálat naponta mossuk ki, és friss vizet adjunk a madár elé. Röpdéjének fertőtlenítését 10 napi rendszerességgel végezzük.

Ha az idegrendszeri tüneteket nem észleljük már, a kondija magas lett a madárnak, hagyjunk előtte összetört galambszárnyat, combot, hogy meggyőződjünk róla, képes-e ismét magától tépni és enni. Kezdetben sok esetben eldobálja, cipeli, de amikor a gyógyulás útjára lép a betegünk, elfogyasztja ezeket a kis falatokat magától. Míg teli begyet nem képes önállóan enni a madár, addig a falatoztatás, tömés párhuzamosan maradjon meg napi két alkalommal.

 

A javulás 4-5 naptól 4 hétig is elhúzódhat, a madár immunrendszerének, kondijának függvényében.Valószyínűnek tartom, hogy a folyamatos szúnyogcsípéssel történő folyamatos fertőzés is elnyújtja a gyógyulást, ezlért is kell a szúnyogoktól védeni a madarakat.

B vitamin komplex adását mellőzve is kigyógyulhat a madár, viszont maradandó idegrendszeri fogyatékossággal kell számolnunk. Pl. fejcsavargatás, egy szemre megvakulás (a fejcsavarás oldali) , pupilla tágulat, deformálódás, egyensúlyzavar, evési, tépési, repülési koordinációs problémák, melyek elkísérik a madár élete végéig.

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2009.10.21. 14:17
2009.07.14. 10:24
2009.07.01. 14:14
2009.06.18. 14:57
2009.06.15. 13:45
2009.06.09. 12:41
2009.06.03. 14:29
2009.05.27. 15:28
 
MAGAMRÓL...
 
KÉPES ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ
 
HIRDESS nálam! :o)
 
H Í R E K
 
FOTÓ ALBUMOK
 
TENYÉSZTÉS/breeding
 
KÉZMŰVES munkáim
 
FAKANÁL
 
Ü Z E N Ő F A L
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!