ÜDVÖZÖLLEK TERMÉSZETVÉDELMI, ÁLLATVÉDELMI ÉS SOLYMÁSZ OLDALAMON!
ÜDVÖZÖLLEK TERMÉSZETVÉDELMI, ÁLLATVÉDELMI ÉS SOLYMÁSZ OLDALAMON!
IRÁNYMÉRŐ RENDSZER
 
Kérdezz! - felelek
 
IN MEMORIAM
 
Madaraink egészségvédelme
 
Akikre büszke vagyok
 
VADÁS(S)ZUNK!
 
GÖRÉNYEIM
 
NAP FOTÓJA
 
VIDEÓIM
 
I. Solymász Fesztivál
 
Természetvédelmi Vizsga Tételek
 
WEB OLDALAK
 
Nézettségi index :o)
Indulás: 2006-09-28
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Blogolok :o)

21.

2009.07.14. 10:24, BercesJanos
Napi aktualitások, teendők

Tegnapelőtt zárult ugye a II. Falconry Festival. Remélem kapunk belőle élménybeszámolót és sok képet majd.

 
Többen hívtok és jelzitek a problémákat, így gondoltam ismét elzengem a madaraink körüli teendőket, mely ebben a „medárdos” időszakban aktuálisabb, mint bármikor.
Arról van szó, hogy esik, majd kisüt és nem gyengén van meleg, közben fúj a szél, majd megint esik, megint kisüt, és a pára, mely nem csak az asztmásoknak, és talkózisosoknak cumi kissé.
És mit csinál ilyenkor a szőlős gazda? Permetez és permetez, szinte minden esőt követően. Miért is? Mert különben manufaktúrát kéne váltania, és bor helyett valami penészes sajtot, vagy szalámit kéne esztergálniaJ.
 
Szóval ebben a trópusi időben a penészgombák és toxinjaik előszeretettel telepszenek meg és gyilkolják a hanyag állattartók kedvenceit, légyen az solymász, vagy más jobb dologra érdemesült melegvérű holmi.
Szóval emberek, aki eddig nem vette elő a spricflaskáját, az hamar keresse elő, mert baj lesz és ugye az aspergillosist könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Mert ha már zihál a madár, a legtöbb esetben annyi a dolgunk, hogy keresünk neki egy megfelelő kisállat temetőt.
 
Mivel a meleg és párás környezet további melegágya a baktériumoknak, így a kombinált permetlé a szükségszerű. Erre a legjobb a VIROCID! 0.5%-s oldatával a legtöbb vírus, baktérium és gomba leküzdhető. Persze lemosópermet-szerűen, mindenre szórva, áztatva. Nem kell betojni, - mint tavaly is írtam nektek, - állatok jelenlétében is alkalmazható, sőt a tüdőpenészre szerintem kifejezetten jóhatású, ha nem csak te lélegzed be, hanem a madaraid is. Én az etetődeszkákat (műfüves) is lepermetezem, száradás után meg dobom rá a fél galambot nyugiba. Így a fürdő tálat kívül belül, és mindent ami a volierekben van. Persze ne elégedjél meg ezzel, hanem a volieredet körbe kívülről is szórd be, a galambjaid és egyéb más állataid ólját, helyét.
Nálam ugye több féle-fajta állat leledzik, mely vonzza a legyeket, mely lehet előtte a szarban, vagy egy elütött döglött macska felfújódott tetemével smárolt. És valszeg komplett baktérium tenyészetet postáz mindenhová, ahol állatod van. Szóval hajrá!
 
Legyektől ne sajnáljátok a MUSTOX-ot! Ilyen időben minden eső után kéne nekünk is permetezni tudom, de nekem is csak hétvégén van időm rá, így marad a heti egy permet. Ráadásul a szúnyogok sem kultiválják e remek permetszert.
 
Jut eszembe. Két nyugat-nílusiról tudok, mindkét fiatal héja. Mindkettő megúszta eddig a B vitaminos kúrajavaslatomnak köszönhetően, bár gyógyulásuk még hetekig el fog tartani.
Timi beszerezte az első széria vakcinát, melyet persze a lóra találtak ki, de bízunk benne erősen, hogy megfelelő védettséget épít ki a madarainkban is. Az is igaz, hogy az USA-ban kreálták és az ott lévő válfajra, ami nem a miénk, de szakdokink szerint biztosan keresztvédettség van a két variáns között. Hát reménykedünk.
Timiék már egy bő hete levették a kontroll véreket és leoltották az állományukat, biztos ami zicher alapon. Én is a hét végén levettem 1 ml vért az egyik tojómtól, mely tavaly a legerősebb tüneteket produkálta és a leghosszabb idő alatt gyógyult meg, majd beoltottam a csodavakcinával. A kontroll vérből fog egy ellenanyagszint mutatkozni. Ezt össze lehet majd vetni a Timiék „szűz” madaraival, melyből már saccolható az a minimális védelmi szint, mely szükséges a madár megfelelő védettségéhez. A vakcinázás az én madaram számára olyan, mint egy ráoltás, azaz ismétlő oltás, vagy emlékeztető, ki hogy dekralálja. 2-3 hét múlva az ismét vett vérből újra kapunk egy ellenanyag szintet, melynek mutatnia kell azt a szintet, melyet egy szűz madár kétszeri oltása után kell kapnunk. Ha így lesz hurrá, és bombázhatjuk a Timit vakcinákért, mielőtt bejön a nagy szúnyogos invázió. Ez még vagy 3-4 hét, bár most is sok helyen már elég cinkes szúnyogos hangulat.
Így emberek, a vízpangó helyekről sem feledkezzetek meg! Nem kell mindjárt kiborogatni a drága esővizet a hordóitokból, csak a szúnyoglárváknak kell hellot mondani. Én speciel a permetező eszcájgot mosom bele a hordóba, így a fenti mentesítéseket is letudom, meg a lárvákat, de ettől még locsolásra alkalmas, és a kertünk madarai sem borulnak fel tőle, ha bele isznak, hiszen ez már nem toom hányszázezrelékes, vagy milliomod hígítású. De annyira elég, hogy a szúnyognak meszeltek.
 
Kajáltatásról; Idén ugye csak vedletek, így nincsen nevelt madaram, ha volna, őket is csak hajnalban és este felé etetném, nem vonzva így a legyeket és darazsakat, mely utóbbiak még nem rajzottak idén igazán. Gondolom az augusztus most is nagy hadjáratot fog eredményezni, de akkor ne magatokba töltsétek a sört, hanem féllityós üdítős flakonokba, lukakat fúrva a bejutásukra és persze némi ecettel is turbózva a szag és íz hatást. Így kilószám tudjátok a madaraitok és házatok táját darázsmentesíteni. Szóval kaját kétszer naponta, inkább keveset, mint bűzcsali legyen pár órán belül.
 
Vitamin; Immunovet most mehet rá bőven, amíg nincsenek biztosra vakcinázva a madaraitok. (Sólymok se legyenek nyugiba, hiszen az északi sólyom mellett kis hazánkban a vörös és a kék vércse is felborult e vírustól már, mely utóbbi ugye Afrikában pár ezer éve alatt hozzá szokhatott volna a vírushoz, még sem tette valami miatt ezt…)

Szóval emberek, naponta maradékot elvenni és összeszedni, hetente takarítani, és permetezni, szúnyogok ellen meg védekezni, és akkor a vedlést, fiókanevelést követően egészséges és szép madarakkal tudjuk ezt a szezont is elkezdeni

Még nincs hozzászólás.
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2009.10.21. 14:17
2009.07.14. 10:24
2009.07.01. 14:14
2009.06.18. 14:57
2009.06.15. 13:45
2009.06.09. 12:41
2009.06.03. 14:29
2009.05.27. 15:28
 
MAGAMRÓL...
 
KÉPES ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ
 
HIRDESS nálam! :o)
 
H Í R E K
 
FOTÓ ALBUMOK
 
TENYÉSZTÉS/breeding
 
KÉZMŰVES munkáim
 
FAKANÁL
 
Ü Z E N Ő F A L
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!